duminică, 1 martie 2009

Postul Mare

 Postul Pastelui (Postul Mare sau Postul Patruzecimii) este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamani. Invierea lui Hristos este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii.

Postul trebuie sa-l privim ca pe un motiv de bucurie, bucurie pe care o putem trai si trebuie sa o traim in timpul Postului Mare. Postul Mare, reprezinta si pregatirea intampinarii cu inima curata a lui Isus Hristos. Sa traim acest post , examinandu-ne constiintele, sa ne golim de tot ceea ce este pacat pentru a ne umple de iubire , bunatate si sfintenie.

Postul nu înseamna numai alimentatie fara carne, lapte, oua, branza , ci  mai mult, iertare, împacare,bunatate,rabdare si multa , multa iubire. Postul vine din grecescul «asceza» si înseamna exercitiu. Deci, in perioada postului ar trebui sa facem exercitii pentru a fi mai buni, mai întelepti, mai blanzi cu cei din jur, sa nu fim lacomi la mancare, pentru ca lacomia este un pacat. Sunt scutiti de la post copiii, batranii, oamenii care calatoresc si bolnavii. Daca nu poti tine tot postul e benefic fie si o singura zi de post.

Ultima saptamana a Postului care precede sarbatoarea este Saptamana Mare, care incepe cu Duminica Floriilor si se termina cu Duminica Pascala. Sarbatoarea Pastelui incepe de fapt cu Duminica Floriilor, cand se sarbatoreste intrarea lui Hristos in Ierusalim.

In ziua de joi a Saptaminii Mari, clopotele inceteaza sa mai bata. Vor mai bate doar in Simbata Mare. Aceasta zi este, totodata, si inceputul chinurilor Mantuitorului. Vinerea este ziua rastignirii lui Hristos, cea mai mare zi de post. 

Postul alimentar trebuie insotit de abstinenta sexuala, dar mai ales de conduita morala. In timpul Postului, credinciosii trebuie sa se spovedeasca si apoi, sa primeasca Sfanta Impartasanie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu